Εμπειρίες Erasmus+ εξερχόμενου προσωπικού

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΡΗΤΙΚΑΚΗ & ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Σταυρούλα Κρητικάκη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και Μανώλης Παπαδάκης (ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ).

2021-22: Σαρδηνία, Ιταλία – Università degli Studi di Sassari

2022-23: Νάπολη, Ιταλία – Universita di Napoli "L'Orientale"

2022-23: Ελ Τζαντίντα, Μαρόκο - University Chouaib Dukkali (μέσω του Πανεπιστημίου Πειραιώς)

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι και συναδέλφισσες, Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες που μας πρόσφεραν οι πρόσφατες επισκέψεις μας σε Πανεπιστήμια άλλων χωρών μέσω του προγράμματος Erasmus+. Οι συνάδελφοι στα Πανεπιστήμια υποδοχής, άλλες φορές διστακτικά και άλλες φορές με ενθουσιασμό, μας καλωσόρισαν σε επίσημες αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, μας ξενάγησαν σε βιβλιοθήκες και σε εργαστήρια, μας περπάτησαν με ένα φλιτζάνι καφέ σε κήπους, σε ιστορικά κέντρα και σε φοιτητικά στέκια. Είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν τη λειτουργία υπηρεσιών με αντικείμενο συναφές με το δικό μας καθώς και τα σχέδιά τους για να επιλύσουν προβλήματα ή να προσπαθήσουν για βελτιώσεις. Ακόμη, διοργάνωσαν προς τιμή μας συναντήσεις και γεύματα όπου γνωριστήκαμε με προσωπικό άλλων τμημάτων, φοιτητές, καθηγητές καθώς και με «ερασμίτες» άλλων χωρών που βρέθηκαν εκεί τις ίδιες μέρες. Μοιραστήκαμε τα δεδομένα μας απλόχερα και με συμπάθεια καθώς στην πορεία ο δισταγμός έγινε χαμόγελο και το χαμόγελο οικειότητα. Νιώσαμε ότι ναι, είμαστε συνάδελφοι, ότι δεν υπάρχουν σύνορα στην αγωνία της καθημερινότητας και της επιβίωσης και ότι τα Πανεπιστήμια μας, αλλά και οι κοινωνίες μας, έχουν κοινά σημεία αναφοράς στις δυσκολίες, στις προκλήσεις και στους στόχους. Αισθανθήκαμε την ανάγκη να διατηρήσουμε την επαφή και να προσκαλέσουμε τους συναδέλφους να επισκεφθούν το Πανεπιστήμιό μας ώστε να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία. Οι επισκέψεις στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus είναι ένα δώρο για τους εργαζόμενους. Το δώρο αυτό προσφέρει την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, το ενδιαφέρον για νέες προσεγγίσεις και φυσικά τη χαρά της γνωριμίας και την απόλαυση του ταξιδιού. Όμως, το σημαντικότερο ίσως είναι ότι τονώνει την εργασιακή και προσωπική αυτοπεποίθηση καθώς νοιώθουμε ότι ανήκουμε σε ομάδες με διαφορές αλλά και πολλές ομοιότητες που εμπνέουν για νέες αναζητήσεις.

Σαρδηνία, Ιταλία                                                                          Νάπολη, Ιταλία

IMG 0958jpg IMG 0960jpg              IMG 2197jpg  IMG 2209jpg

Ελ Τζαντίντα, Μαρόκο

 IMG 3258jpg IMG 2919jpg  IMG 3109jpg IMG 3422jpg

 

 

 

Μετακίνηση για επιμόρφωση στο BME – Budapest University of Technology and Economics στην Ουγγαρία

Στα πλαίσια του προγράμματος «Erasmus+ Κινητικότητα για επιμόρφωση προσωπικού ακαδημαϊκού έτους 2020-2021», πραγματοποίησα την επίσκεψή μου στο BME – Budapest University of Technology and Economics στην Ουγγαρία, το διάστημα 25 έως και 27 Αυγούστου 2021. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκα το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας “BRIDGE” – BME Research, Innovation and Development Gateway Entity του Κέντρου Συνεργασίας Πανεπιστημίου – Βιομηχανίας “FIEK – Center for University-Industry Cooperation”. Το Κέντρο FIEK ιδρύθηκε πριν τέσσερα χρόνια με κύριο στόχο να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ της ανώτατης εκπαίδευσης και της βιομηχανίας.

Τις δύο πρώτες ημέρες της παραμονής μου είχα συνεργασία με τους Andras Jokuti, Chief Intellectual Property Advisor και Endre Halasi, Innovation Manager του Γραφείου BRIDGE.

Συζητήσαμε κυρίως θέματα αξιοποίησης τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου και ειδικότερα με ενημέρωσαν για τον τρόπο που ενθαρρύνουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητές και φοιτητές, να αποκαλύψουν την ανακάλυψή τους, για την αξιολόγηση μίας εφεύρεσης, τη διαδικασία υποβολής αίτησης για προστασία διπλώματος ευρεσιτεχνίας, την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αδειοδότησης, τη δυνατότητα αναζήτησης συνεργατών – επενδυτών και γενικότερα την παροχή υποστήριξης προς τους ερευνητές για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Από την πλευρά μου τους ενημέρωσα για την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΠΚ και ειδικότερα τις ενέργειες που κάνει ως προς την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των καινοτόμων προϊόντων που παράγονται στο Πανεπιστήμιο, όπως επίσης και για την υποστήριξη μελών ΔΕΠ και ερευνητών στην ίδρυση spin off εταιρειών.

BME visit MT

Την τρίτη ημέρα επισκέφτηκα το BME Z10 start-up Center. Το Ζ10 είναι η θερμοκοιτίδα του Πανεπιστημίου στη Βουδαπέστη. Ο κόμβος αυτός δημιουργήθηκε για να προωθήσει την καινοτομία που παράγεται στο Πανεπιστήμιο και να ενισχύσει την επιχειρηματική νοοτροπία εντός του ακαδημαϊκού χώρου. Κυρίως όμως, στόχος του είναι να ενθαρρύνει τους φοιτητές να φέρουν στην επιφάνεια καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και να τους υποστηρίξει, μέσω συνεργασιών που έχει με εταιρείες και επενδυτές, να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες. Πέρα από τον χώρο που προσφέρει σε φοιτητές για την εγκατάσταση μίας start up εταιρείας, η θερμοκοιτίδα έχει το δικό της πρωτότυπο εργαστήριο, το Z10 FABLAB, όπου τα πάντα, από ένα κατσαβίδι έως έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη προϊόντων.

BME BRIDGE 2

Στο Ζ10 συναντήθηκα με τον Gémesi Zsolt, Διευθυντή του BME Z10 Start-up Center, ο οποίος εκπαιδεύει τους φοιτητές για την ίδρυση νεοσύστατων εταιρειών και τον Rusz Bertalan, incubation manager, οι οποίοι μου έκαναν μία ξενάγηση στον χώρο του εργαστηρίου Z10 FABLAB και μου εξήγησαν πως λειτουργεί γενικά ο χώρος του start-up center.

Η δημιουργία και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ενός χώρου αντίστοιχου με αυτόν του Z10 start-up Center του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης θα ήταν μία εξαιρετική ενέργεια. Ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να γίνει κέντρο συνάντησης φοιτητών με επιχειρηματίες που αναζητούν συνεργασία και με επενδυτές που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν καινοτόμες ιδέες, να διεξάγονται σεμινάρια επιχειρηματικότητας αλλά και να φιλοξενούνται start up εταιρείες που ιδρύουν οι φοιτητές.

-- Μαρία Τσίκα

BME University Z10 start up center 1 Z10 start up center 2

Ευαγγελία Ξυδάκη, Επιμόρφωση

Κατά το διάστημα 20-22 Ιουλίου 2023 είχα την ευκαιρία μαζί με άλλες δυο συναδέλφισσες να επισκεφτώ  την  Ιατρική Σχολή του Βρότσλαβ (WROCLAW MEDICAL UNIVERSITY), μέσω του προγράμματος Εrasmus- ανταλλαγή προσωπικού για επιμόρφωση.  Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ είναι μια από τις πιο γνωστές δημόσιες Ιατρικές Σχολές στην Πολωνία. Αποτελείται από 5 Σχολές: Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Δημόσια Υγεία και Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση.  Συνολικά, 1093 ακαδημαϊκοί καθηγητές εργάζονται στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο, εκπαιδεύει περίπου 25.000 φοιτητές από όλη την Ευρώπη και περίπου 6.000 φοιτητές συνεχίζουν τις σπουδές τους. Πολλοί διάσημοι γιατροί έζησαν και εργάστηκαν στο Βρότσλαβ, όπως ο Alois Alzheimer - νευρολόγος και ψυχίατρος, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματά του σχετικά με τον εκφυλισμό του εγκεφαλικού φλοιού (Νόσος Alzheimer), ο Robert Koch - δημιουργός της σύγχρονης βακτηριολογίας (Βραβείο Νόμπελ το 1905), ο Paul Erlich - πρωτοπόρος της σημερινής χημειοθεραπείας (Βραβείο Νόμπελ το 1908).

Οι συνάδελφοι εκεί  μας υποδέχτηκαν  με εγκαρδιότητα και ήταν πρόθυμοι  να απαντήσουν σε κάθε μας ερώτηση και απορία. Μας ξενάγησαν στα Τμήματα του Πανεπιστημίου τους εξηγώντας μας,   τόσο την ιστορία σε κάθε ένα από αυτά όσο και τα επιτεύγματα, τις επιτυχίες και την διεθνή τους αναγνωρισιμότητα.

Εντύπωση μας  έκανε το κτίριο της Βιβλιοθήκης  με τα μεμονωμένα δωμάτια μελέτης για κάθε φοιτητή, δωμάτια μελέτης για γκρούπ φοιτητών με προπλάσματα αλλά και τα ιδιαίτερα διαμορφωμένα δωμάτια για φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Μας ξενάγησαν επίσης στην κλειστή συλλογή τους με το πρώτο βιβλίο Ανατομίας της Σχολής  καθώς και χειρόγραφα  σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο.  Ιδιαίτερη επίσης εντύπωση μας έκανε  το Κέντρο Ιατρικής  Προσομοίωσης το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο Τμήμα της ιατρικής εκπαίδευσης και μας μίλησαν για το πρόγραμμα σπουδών και τη δυνατότητα που έχουν οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Βρόσλαβ από μικρά έτη να εκπαιδευτούν για πραγματικά περιστατικά σε ρεαλιστικές συνθήκες, αντί απλώς να ενημερώνονται για αυτά βιβλιογραφικά και θεωρητικά και να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την κλινική τους άσκηση στο Νοσοκομείο το τελευταίο έτος των σπουδών τους.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουμε την παραμυθένια αυτή  πόλη που μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τη κεντρική πλατεία αγοράς ( Rynek)  στη παλιά πόλη με τα γοτθικά πολύχρωμα κτίρια. Ο ποταμός Οντέρ διαπερνά την πόλη και μαζί με τις γέφυρες  χαρίζει ακόμα πιο παραμυθένια αίσθηση. Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το θυρωρείο  σε σχήμα αυγού φτιαγμένο από γυαλί  (Glass Art EGG) τo 1737 το οποίο κοσμεί την είσοδο του κτίριο του πρώτου Πανεπιστημίου στο κέντρο της  πόλης.

   

Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί είναι επίσης οι  μπρούτζινοι νάνοι, μικρά αγαλματάκια, που είναι διάσπαρτα σε όλη τη πόλη. Ο μύθος λέει ότι οι νάνοι βοήθησαν τους κατοίκους όταν ένας καλικάντζαρος  έφτασε με τη βάρκα του στον ποταμό Οντέρ και έκτοτε είναι εκεί για να φυλάνε την πόλη. Συνομιλήσαμε με τους  ντόπιους οι οποίοι αν και δεν μιλάνε καλά αγγλικά ήταν ευγενικοί και φιλόξενοι και δοκιμάσαμε τα παραδοσιακά τους ζυμαρικά.

Είμαι ευγνώμων  στο πρόγραμμα Erasmus που μου πρόσφερε αυτήν την πολύτιμη εμπειρία.  Ευχαριστώ πολύ το προσωπικό των Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης και ιδιαίτερα την κα Εύη Κορτσιδάκη για τις πολύτιμες  συμβουλές και οδηγίες για το ταξίδι μας.

Eυαγγελία Ξυδάκη, ΕΤΕΠ

Γραμματεία Τομέα Χειρουργικής

Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Picture2  Picture1  Picture5 Picture4

ΑΘΗΝΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

aa54j 6xadf  aiat0 3nede  auyv9 vpm2v os0awt0u  n1296iv8

ERASMUS +
ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (STT) μέσω Ομίλου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.) στο LOGOS University College, Τίρανα, Αλβανία, 10-14/7/2023
ΑΘΗΝΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ
ΤΜΗΜΑ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
 

Την περίοδο κινητικότητας από 10/7/2023 έως 14/7/2023 επισκεφθήκαμε το LOGOS University College μαζί με την κ. Αλεγκάκη Μαρία και κ. Μπαλάφα Ευγενία, συνάδελφοι στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέσω του προγράμματος ERASMUS+ του Ομίλου Διεθνούς Κινητικότητας Πανεπιστημίου Πειραιά.

Το LOGOS University College εκτείνεται σε δύο campus, ένα στα Τίρανα και ένα στο Δυρράχιο.

Στο Campus στα Τίρανα μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό και συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντίνος Ντοβόλης (Dr. Konstantinos Ntovolis), Erasmus+ Coordinator που ήταν πολύ κατατοπιστικός σε ότι και αν χρειαστήκαμε.

Το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο LOGOS ιδρύθηκε από τον Εμέρ. Καθ. Δρ. Αναστάσιο Γιαννουλάτο, Αρχιεπίσκοπο της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας και Πρόεδρο του Ιδρύματος LOGOS. Επί του παρόντος, το LOGOS University College περιλαμβάνει τρεις σχολές: Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Γλωσσικής Επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης, έγινε γνωριμία με το σύστημα Οικονομικής διαχείρισης του Ινστιτούτου και εξοικείωση με την οργανωτική δομή του. Ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικά με τη δημιουργία/προώθηση διεθνών συνεργασιών. Συνάντηση με τους Υπεύθυνους του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης, Ταμείου και Λογιστηρίου. Μας ξενάγησαν σε όλο το Πανεπιστήμιο και επισκεφτήκαμε το Εργαστήριο Μικροβιολογίας τους που κάνουν μάθημα οι φοιτητές καθώς και τη βιβλιοθήκη τους.

Επιπλέον, ο συνάδελφος στο LOGOS Κωνσταντίνος Ντοβόλης μάς ξενάγησε στην πόλη των Τιράνων, μάς γνώρισε τις ιδιαιτερότητες της πόλης, καθώς και τα φαγητά της Αλβανίας και οργάνωσε δύο επισκέψεις για εμάς, στο Μουσείο του εθνικού Ήρωα της Αλβανίας Σκεντέρμπεη (Γεωργίου Καστριώτη) στην Κρούγια και στο Βουνό Ντάιτι που ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 1966.

Περάσαμε υπέροχα και ευχαριστούμε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το Πανεπιστήμιο LOGOS για την ιδιαίτερα εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα εμπειρία που μας προσέφεραν. Όλα ήταν άριστα οργανωμένα από την αρχή μέχρι το τέλος.

ΝΙΚΟΣ ΛΙΤΙΝΑΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΧΑΚΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

LV4  LV3  LV1
ERASMUS +
ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (STT) μέσω Ομίλου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.) στο LOGOS University College, Τίρανα, Αλβανία, Ιούλιος 2023
ΝΙΚΟΣ ΛΙΤΙΝΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (Ρέθυμνο)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΧΑΚΗ, ΚΕΜΕ-ΠΚ (Ρέθυμνο)
 

Κατά το χρονικό διάστημα 24-28 Ιουλίου 2023 επισκεφθήκαμε το LOGOS University College μέσω του προγράμματος ERASMUS+ του Ομίλου Διεθνούς Κινητικότητας ΠΑ.ΠΕΙ.

Το LOGOS University College εκτείνεται σε δύο campus, ένα στα Τίρανα και ένα στο Δυρράχιο. Στο Campus στα Τίρανα τύχαμε θερμής υποδοχής από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ντοβόλη (Dr. Konstantinos Ntovolis), Erasmus+ Coordinator και τους συναδέλφους στις διοικητικές υπηρεσίες, στη Βιβλιοθήκη, στις Σχολές και στα Ερευνητικά Εργαστήρια του Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση του LOGOS University College, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΚΕΜΕ-ΠΚ. Το LOGOS University College είναι ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ιδρύθηκε το 2008 με έδρα τα Τίρανα της Αλβανίας από τον Emer. Prof. Dr. Αναστάσιο Γιαννουλάτο, Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και Πρόεδρο του Ιδρύματος ΛΟΓΟΣ και αποτελεί σημαντική συμβολή του ιδρυτή του και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας στη νεολαία και ευρύτερα στην κοινωνία της Αλβανίας. Το Ίδρυμα φιλοξενεί τρεις Σχολές (Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Γλωσσικής Επικοινωνίας), με εννέα τμήματα, και προσφέρει διαπιστευμένα προγράμματα σπουδών Πρώτου και Δεύτερου κύκλου, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και στοχεύουν στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, την πρακτική άσκηση, την απασχόληση στην αγορά εργασίας, την προώθηση των ανθρώπινων αξιών και του πολιτισμού.

Τόσο κατά την παρουσίαση των Εργαστηρίων και προγραμμάτων του ΚΕΜΕ από την Παναγιώτα Βλαχάκη όσο και σε συζητήσεις με τον κ. Κωνσταντίνο Ντοβόλη εντοπίστηκαν οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, όπου θα μπορούσε να προχωρήσει μία συνεργασία σε διάφορα προγράμματα. Ειδικά όσον αφορά το Εργαστήριο Παπυρολογίας και Επιγραφικής, του οποίου ο Νίκος Λίτινας είναι μέλος, διερευνήσαμε τρόπους συνεργασίας με τον Administrator του "LOGOS" University College, Second Level Master, Adv. Venian (Naum) Mile, τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Γλωσσικής Επικοινωνίας Prof. Assoc. Dr. Konstantinos Giakoumis. Ο κ. Giakoumis επίσης έφερε τον Νίκο Λίτινα σε επαφή με μέλη της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας με τα οποία έγιναν ήδη οι πρώτες συζητήσεις.

Πέρα από την επιμόρφωση, αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στη θερμή φιλοξενία των συναδέλφων και τη φιλική ατμόσφαιρα των συναντήσεων. Επιπλέον, ο συνάδελφος στο LOGOS Κωνσταντίνος Ντοβόλης μάς ξενάγησε στην πόλη των Τιράνων, μάς γνώρισε τα παραδοσιακά φαγητά της Αλβανίας και οργάνωσε μία επίσκεψη στο Μουσείο του εθνικού Ήρωα της Αλβανίας Σκεντέρμπεη (Γεωργίου Καστριώτη) στην Κρούγια.

Ευχαριστούμε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το Πανεπιστήμιο LOGOS για την ιδιαίτερα εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα εμπειρία που μας προσέφεραν.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ & ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΟΠΑΝΑΚΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

KK1  KK2  KK3
 
ERASMUS +
ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (STT) μέσω Ομίλου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.)
στο University of Chouaib Doukkali , El Jadida, Μαρόκο, Ιούλιος 2023
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ, ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (Ρέθυμνο)
ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΟΠΑΝΑΚΗ, ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ (Ρέθυμνο)
 

Κατά το χρονικό διάστημα 24-28 Ιουλίου 2023 επισκεφθήκαμε το University of Chouaib Doukkali στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ του Ομίλου ΠΑ.ΠΕΙ. με το οποίο συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο Chouaib Doukkali είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στο El Jadida του Μαρόκο, που ιδρύθηκε το 1985. Το πανεπιστήμιο φιλοξενεί πέντε σχολές: Σχολή Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ανθρωπιστικών Επιστημών), Σχολή Θετικών Επιστημών, Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Εθνική Σχολή Επιχειρήσεων και Διοίκησης και Εθνική Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών. Την ίδια εβδομάδα επιμόρφωσης συμμετείχαν επίσης συνάδελφοι (καθηγητές και διοικητικοί) από το Πανεπιστήμιο Brasov της Ρουμανίας.
Αρχικά επισκεφθήκαμε τη Σχολή Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η Καθηγήτρια Καρίμα Μπουζιάνε που μας υποδέχτηκε διδάσκει στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της εν λόγω Σχολής. Στο γραφείο του κ. αντιπρύτανη έγινε παρουσίαση τόσο του Πανεπιστημίου τους όσο και του Πανεπιστημίου Κρήτης από εμάς και του Πανεπιστημίου Brasov από τους Ρουμάνους συναδέλφους. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στις διάφορες διοικητικές υπηρεσίες, τη βιβλιοθήκη, τις αίθουσες διδασκαλίας, τα αμφιθέατρα, τα τμήματα του πανεπιστημίου, όπως και στο σύνολο των εργαστηρίων που φιλοξενεί το Ίδρυμα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το κτίριο ENSA (ECOLE NATIONALE DES SCIENCES APPLIQUEES D EL MJADIDA).
Η Εθνική Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών του El J adida – ENSAJ, είναι ένα δημόσιο ίδρυμα που ασχολείται με τη συνεχή εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα των μηχανικών. Με αυτή τη Σχολή στοχεύουν στη διαφοροποίηση της εκπαίδευσης που παρέχεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες απαιτήσεις της εθνικής και διεθνούς αγοράς εργασίας. Προσφέρουν στους φοιτητές νέες ευκαιρίες για επαναπροσανατολισμό και για εντατικοποίησή των, μέσω της διαδικασίας μεταφοράς τεχνολογίας, προώθησης της επιστημονικής έρευνας και δημιουργίας επιχειρήσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ENSAJ κατανέμεται σε πέντε χρόνια σπουδών και προσφέρει δύο ειδικότητες: τη Μηχανική Πληροφοριακών Συστημάτων και Επικοινωνιών (ISIC), Ενέργεια και Ηλεκτρολογία (G2E). Τα εργαστήρια και οι υπηρεσίες λειτουργούσαν κανονικά αν και επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο θερινούς μήνες.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Συμφωνιών όπου η Προϊσταμένη του Τμήματος καθώς και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της μας παρουσίασαν το ακαδημαϊκό/ερευνητικό μέρος που πραγματοποιείται από Ερευνητικά Ινστιτούτα και Εργαστήρια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αναπτύξει διμερείς συνεργασίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία) αλλά και με χώρες της Ασίας.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη φιλοξενία τόσο της Πρυτανείας όσο και της Καθηγήτριας Karima Bouziane και των υπόλοιπων συναδέλφων. Το πιο εντυπωσιακό ήταν το παραδοσιακό φαγητό που μας πρόσφεραν απλόχερα.
Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι μέσω της κινητικότητας του προγράμματος ERASMUS+, διευρύνονται οι επαγγελματικοί μας ορίζοντες, ενώ ανταλλάσσουμε απόψεις και πρακτικές με συναδέλφους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει σημαντική ώθηση συνολικά στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Κρήτης και των στελεχών του. Ελπίζουμε στη συνέχιση του προγράμματος και σε μελλοντική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Chouaib Doukkali, καθώς η Καθηγήτρια Karima Bouziane είπε ότι ανυπομονούν για αυτή τη συνέργεια!
Ευχαριστίες και στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης για το σημαντικό έργο που προσφέρει.

ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΛΕΔΑΚΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

SG_1.jpg    SG 3    SG 2
ERASMUS  +
ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (STTμέσω Ομίλου Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.)
στο Armenian National Agrarian University, Γιερεβάν, Αρμενία, Ιούλιος 2023
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΛΕΔΑΚΗ
Προϊσταμένη του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και Έρευνας του Π.Κ. (Ρέθυμνο)
 

Από τη Δευτέρα 17 έως και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 συμμετείχα σε εβδομάδα επιμόρφωσης μέσω του Προγράμματος ERASMUS+ στο Armenian National Agrarian University στο Γερεβάν της Αρμενίας, μαζί με τον συνάδελφο Ηλία Κοπανάκη. Στην ίδια εβδομάδα επιμόρφωσης συμμετείχαν επίσης συνάδελφοι από Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ως Προϊσταμένη του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και Έρευνας του Π.Κ., είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο Τμήματος και να ενημερώσω για τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το Ίδρυμά μας σε αγγλόφωνους φοιτητές, αλλά και για το ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής μας. Η ενημέρωση έγινε με ηλεκτρονικό αλλά και με έντυπο υλικό. Από τη μεριά τους οι Αρμένιοι συνάδελφοι έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και υποσχέθηκαν ότι θα καταθέσουν σχετική πρόταση. Με τη σειρά τους μας παρουσίασαν το έργο που επιτελείται στις υπηρεσίες του δικού τους Πανεπιστημίου, τις καινοτομίες που προωθούνται από τα εργαστήριά τους στους τομείς των ενδιαφερόντων τους, καθώς είναι το μόνο στη χώρα τους που εκπαιδεύει ειδικούς στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στο σύστημα τυποποίησης προϊόντων και τεχνολογίας τροφίμων.

Εκτός από την επιμόρφωση, οι Αρμένιοι συνάδελφοι οργάνωσαν δυο εκδρομικές εξορμήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια μοναδικής σπουδαιότητας στις οποίες ξεναγηθήκαμε:

-Στον Καθεδρικό Ναό του Etchmiadzin του 4ου  αιώνα.

-Στον ναό του Garni, μια ακρόπολη-φρούριο που οικοδομήθηκε το 77 μ.Χ. και θεωρείται ένα από τα θαύματα της ελληνιστικής εποχής.

-Στο Ghegardavank, το μοναδικό λαξευμένο σε βράχο μοναστήρι στην Αρμενία, το οποίο χρονολογείται  τον 13ο  αιώνα και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στις εξορμήσεις μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε την τέχνη των χαρακτηριστικών αρμένικων πέτρινων σταυρών «χατσκάρ» και να δούμε τη θέα του βιβλικού όρους Αραράτ, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, προσάραξε η Κιβωτός του Νώε.

Επίσης, με τον συνάδελφο Ηλία Κοπανάκη επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ματενανταράν, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αποθετήριο αρμένικων χειρογράφων και από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δια ζώσης εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης σπάνιων χειρογράφων με ειδικές τεχνικές επεξεργασίας για την αναπαλαίωση.

Εν κατακλείδι, επιστρέψαμε με ανανεωμένη διάθεση από την ολιγοήμερη αυτή επίσκεψη στους πρόποδες του Καυκάσου, σε ένα πανεπιστήμιο καλά οργανωμένο και με πλούσιο παρελθόν. Στη συναναστροφή μας με ομάδες συναδέλφων από άλλα Πανεπιστήμια μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες πάνω σε θέματα του άμεσου υπηρεσιακού μας ενδιαφέροντος και πιστεύουμε ότι  θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις προκλήσεις της δικής μας υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τέλος, μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πλούσιο πολιτισμό της Αρμενίας και ευελπιστούμε στην θεμελίωση νέων συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο που μας φιλοξένησε.

ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΟΥΔΑΚΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ & ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

E.V. 3 E.V. 2 E.V. 1
 
ERASMUS  +
ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Κ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ  (STT&STTμέσω Ομίλου Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.)
στο Πανεπιστήμιο Kenyatta της Κένυα, Ιούλιος 2023
ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΟΥΔΑΚΗ
Διδάσκουσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π.Κ.
 

Στα πλαίσια της συμμετοχής μου στο Προγράμματος Erasmus+ KA107 International Credit Mobility Project που αφορούσε στη μετακίνηση προσωπικού Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης για Διδασκαλία και Επιμόρφωση, πραγματοποίησα επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Kenyatta της Κένυα. Η υποδοχή και οι διαδικασίες περιφρούρησης και υποστήριξης μου ήταν εξαιρετικές καθώς μου διέθεσαν μια συνοδό καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιου. Το Πανεπιστήμιο δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι και καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση με πολύ οργανωμένους χώρους μέσα σε μια όαση φυσικού κάλους. Στις διεθνικές μας συναντήσεις συμμετείχαν οι: Esther Munyiri Kagure, Mildred, Nawiri, Jackline  Nyerere, Easter Warthaka κ.ά. Διευθυντές και μέλη του Τμήματος Διεθνών σχέσεων, η Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και Καθηγητές Τμημάτων του Πανεπιστημίου Kenyatta. Σε διαπροσωπικές συναντήσεις που είχα με μέλη του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης διαφάνηκε η διάθεσή τους για ερευνητικές συνεργασίες με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματός μας καθώς και η διάθεσή τους για επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επιπλέον, επισκέφθηκα δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες της προσχολικής βαθμίδας και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τις Προϊσταμένες τους πάνω σε ποικίλες όψεις του εκπαιδευτικού τους συστήματος αλλά και των αναλυτικών προγραμμάτων που ακολουθούν. Αισθάνομαι ευγνώμων για τη συμμετοχή μου σε αυτό το πρόγραμμα που δρομολογήθηκε από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πειραιά διότι η εκπαιδευτική εμπειρία, η συναλλαγή και η ανταλλαγή με μέλη ακαδημαϊκών κοινοτήτων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν μοναδική.

ΗΛΙΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

  E.K    E.K. 2   E.K._1.jpg
ERASMUS  +
ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (STTμέσω Ομίλου Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.)
στο Armenian National Agrarian University, Γιερεβάν, Αρμενία, Ιούλιος 2023
ΗΛΙΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ
ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ (Ρέθυμνο)
 

Κατά το χρονικό διάστημα 17-21 Ιουλίου 2023 επισκέφτηκα το Αρμενικό Εθνικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ του Ομίλου ΠΑ.ΠΕΙ. με το οποίο συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στα διάφορα διοικητικά τμήματα του πανεπιστημίου, όπως και στο σύνολο των εργαστηρίων που φιλοξενεί το Ίδρυμα. Όσον αφορά το ακαδημαϊκό/ερευνητικό μέρος, διαπιστώθηκε ότι τα εργαστήρια, ιδιαιτέρως όσα εξ αυτών έχουν αναπτύξει διμερείς συνεργασίες με ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία κ.λπ.), έχουν εισαγάγει σε σημαντικό βαθμό τις νέες τεχνολογίες σε διάφορους τομείς της γεωπονίας, της κτηνιατρικής, της τεχνολογίας τροφίμων κ.ά. Επίσης δουλεύουν εντατικά σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά θέματα που άπτονται άμεσα της αγοράς εργασίας και της σύνδεσής τους με τον ακαδημαϊκό χώρο.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε σε όλα τα διοικητικά τμήματα του πανεπιστημίου. Διαπιστώθηκε ότι, όσον αφορά την διοικητική υποστήριξη των εργαστηρίων, αυτή είναι συνεχής, ακόμα και εν μέσω καλοκαιριού. Σημαντικά διοικητικά τμήματα του Πανεπιστημίου αποτελούν το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Σταδιοδρομίας, το Κέντρο Τεχνολογιών Πληροφορικής, το Κέντρο Αξιολόγησης και Διασφάλισης Ποιότητας, ο Τομέας Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης κ.λπ. Στην Οικονομική Διεύθυνση υπάγονται δύο Υποδιευθύνσεις. Η Λογιστική, η οποία ασκεί τη λογιστική χρηματοοικονομική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου και είναι οργανωμένη σύμφωνα με τις λογιστικές και νομικές πράξεις των κρατικών φορέων της Αρμενίας. Οι οικονομικές καταστάσεις εκδίδονται σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ενώ τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια, χρησιμοποιείται σύγχρονο λογιστικό σύστημα, το οποίο ενημερώνεται τακτικά. Το δεύτερο τμήμα της Οικονομικής Διεύθυνσης (Division of Purchases) οργανώνει για το Αρμενικό Εθνικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο την προμήθεια αγαθών, έργων και υπηρεσιών, που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος σύμφωνα με το σκοπό και τις αρχές του Νόμου περί Προμηθειών στην Δημοκρατία της Αρμενίας.

Η κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS+, με την οποία είχα για πρώτη φορά την ευκαιρία να μετακινηθώ για επιμόρφωση, έχει διευρύνει τους επαγγελματικούς ορίζοντες μου, ενώ θεωρώ ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει προσφέρει σημαντική ώθηση συνολικά στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Κρήτης και των στελεχών του. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να συνεχιστεί και να διευρυνθεί στο μέλλον η κινητικότητα μέσω του ERASMUS+ ή άλλων συναφών προγραμμάτων.

ΝΙΚΗ ΠΕΤΡΑΚΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

PN 1  PN 7  PN 8
 
ERASMUS+
ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (STT)
στα Εργαστήρια συντήρησης σπάνιων βιβλίων της Bibliotheque de Geneve  Ελβετία,  14-16 Ιουνίου 2023
ΝΙΚΗ ΠΕΤΡΑΚΗ
Εργαστήριο συντήρησης σπάνιων βιβλίων και αρχείων.  
Κεντρική Βιβλιοθήκη Π.Κ. (Ρέθυμνο)
 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω της κινητικότητας προσωπικού του προγράμματος Erasmus+, μου έδωσε την ευκαιρία για μια ατομική επιμόρφωση στα εργαστήρια συντήρησης, στη Βιβλιοθήκη της Γενεύης, κτηριακό συγκρότημα Bastion. Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Κολλέγιο και την Ακαδημία του Καλβίνου το 1559. Περίεχε τη σημαντική συλλογή σπάνιων περγαμηνών εικονογραφημένων χειρογράφων και εντύπων βιβλίων. Σήμερα επεκτείνεται σε 3 ακόμα κτηριακά συγκροτήματα:

-Les Délices, Voltaire.

Το  ανακαινισμένο κτήριο του 18ου αιώνα, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή παλαιών και πολύτιμων βιβλίων, καθώς και χειρογράφων, για τον Βολταίρο. Σημαντικό επιστημονικό κέντρο έρευνας, για την ζωή και το έργο του,  που εμπλουτίζεται τακτικά με δωρεές και αγορές.

-La Musicale

Η Μουσική Βιβλιοθήκη περιέχει συλλογές μουσικών και θεατρικών αρχείων, ιστορικές παρτιτούρες, που στο σύνολο τους  είναι ψηφιοποιημένα.

-Centre d’iconographie.

Το Κέντρο Εικονογραφίας που  συγκεντρώνει την σπάνια συλλογή  εικονογραφημένων  αρχείων της Βιβλιοθήκης και του  οπτικοακουστικού υλικού. Σημαντικό είναι το φωτογραφικό αρχείο του Frédéric Boissonnas (1858-1946), ο οποίος από το 1901 μέχρι το 1930, επισκεπτόταν συχνά, την Ελλάδα και φωτογράφησε, τοπία και καθημερινή ζωή.

Στόχος του εργαστηρίου συντήρησης της Βιβλιοθήκης είναι να διατηρήσει και να συντηρήσει σε άριστη κατάσταση το σύνολο όλων των σπάνιων συλλογών. Οι συντηρήτριες,  μέσα σε φιλόξενη και φιλική ατμόσφαιρα, μου παρουσίασαν το σύνολο των εργασιών και των επιστημονικών μεθόδων  συντήρησης που ακολουθούν, και ανταλλάξαμε εμπειρίες.  Επίσης, είχα επαγγελματική ξενάγηση σε ειδικευμένους χώρους φύλαξης αρχείων. Σημαντική στιγμή της σύντομης παραμονής ήταν η εξαιρετική εμπειρία στο φωτογραφικό αρχείο Frédéric Boissonnas, με  φωτογραφίες  ελληνικών θεμάτων των αρχών του 20ου αιώνα.

Είμαι ευγνώμων στο Πανεπιστήμιο που μας παρέχει την δυνατότητα ανταλλαγής επαγγελματικών  εμπειριών, με ευρωπαίους συναδέλφους,  και στο προσωπικό του τμήματος  Διεθνών Σχέσεων του ΠΚ στο Ρέθυμνο , για την αρωγή του.

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

   Εικόνα3TZS    Εικόνα2TZS.jpg   Εικόνα1TZS

Στυλιανός Ιωάννης Τζαγκαράκης

Διδάσκων
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης
Μετακίνηση για Διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian University, Institute of Political Studies and International Relations, Πολωνία, Μάιος 2023
 

Κατά το χρονικό διάστημα 15-19 Μαΐου 2023 είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Jagiellonianστην Κρακοβία, με το οποίο βρίσκομαι σε μια εκπαιδευτική και επιστημονική-ερευνητική συνεργασία τα τελευταίατέσσερα χρόνια. Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου για διδασκαλία μέσω του προγράμματος ERASMUS+ στο JagiellonianUniversityτης Κρακοβίας και είχα τη χαρά και την τιμή να διδάξω τόσο στους πρωτοετείς φοιτητές της κατεύθυνσης πολιτικής επιστήμης όσο και σε εκείνους της κατεύθυνσης των διεθνών σχέσεων, καθώς επίσης και στους φοιτητές ERASMUSπου προέρχονταν από διαφορετικές χώρες και φοιτούν για το συγκεκριμένο εξάμηνο ή έτος στο εν λόγω τμήμα του JagiellonianUniversity. Το κοινό στις διαλέξεις μου ήταν αρκετά εκτεταμένο, με ενδιαφέρον για ερωτήσεις και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους φοιτητές και τους συναδέλφους ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές πολιτικές και επηρεάζουν την καθημερινότητα.

Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω συναδέλφους που διδάσκουν στο συγκεκριμένο τμήμα και να διευρύνουμε τις δυνατότητες συνεργασίας σε επίπεδο διδασκαλίας, έρευνας και δημοσιεύσεων. Θα πρέπει να σημειώσω ότι η κινητικότητα αυτή διεύρυνε τα πεδία των ερευνητικών ενδιαφερόντων μου και τις δυνατότητες συνεργασίας και εξωστρέφειας. Για εμένα προσωπικά, ως νέο επιστήμονα, η εξωστρέφεια είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μεταφράζεται σε προστιθέμενη αξία τόσο για εμένα όσο και για τους φοιτητές μου. Συνεπώς, το πρόγραμμα ERASMUS+ αποτελεί εξαιρετική χρυσή ευκαιρία-δυνατότητα απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων, εμπειριών και πολλών άλλων χρήσιμων ικανοτήτων για το προσωπικό και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.