Στο πλαίσιο κινητικότητας για επιμόρφωση μέσω ERASMUS+ ακαδ. έτους 2023-24 μετακινήθηκα στο Πανεπιστήμιο ESSLINGEN στη Γερμανία για Staff week, γνωρίζοντας τα μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου υποδοχής καθώς και τους 37 συμμετέχοντες από 25 διαφορετικά Πανεπιστήμια από 17 διαφορετικές χώρες του κόσμου, όπως Κίνα, Εσθονία, Γαλλία , Ταιβάν, Ιταλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Πολωνία, Σερβία κ.α.
Η πόλη του ESSLINGEN είναι πολύ όμορφη με μεσαιωνικά κτίρια και κάστρο. Έχει μεγάλα πάρκα δίπλα από το ποταμό NECKAR. Το Πανεπιστήμιο υποδοχής είναι Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και αποτελείται από 3 Campuses, 5 Σχολές, 31 ακαδημαϊκά Τμήματα προπτυχιακών Σπουδών και 14 μεταπτυχιακών Σπουδών. Έχει περίπου 6300 φοιτητές, 220 καθηγητές (+466 διδάσκοντες μερικής απασχόλησης) και 438 εργαζόμενους. Τα εξάμηνα φοίτησης είναι περίπου όπως στην Ελλάδα.
Κατά την διάρκεια όλων των ημερών είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να δούμε αναλυτικά το υψηλής ποιότητας σύστημα εκπαίδευσης στην Γερμανία με ευρεία γκάμα ειδικοτήτων οι οποίες χωρίζονται σε τεχνικά, επιστημονικά και ανθρωπιστικά πεδία. Τα προγράμματα σπουδών είναι τα περισσότερα στα Γερμανικά αλλά υπάρχουν και αρκετά στα Αγγλικά. Οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι δωρεάν για τα περισσότερα προγράμματα σπουδών τα οποία δίνουν έμφαση κυρίως στην έρευνα και στην πρακτική εφαρμογή των γνώσεων. Κατά την ξενάγηση στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου είδαμε σύγχρονες εγκαταστάσεις και την αναπτυγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν.
Ευχαριστώ το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων για το ηλεκτρονικό υλικό που μου παραχώρησε, ώστε να πραγματοποιήσω την παρουσίαση του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 18/4/2024.