Τρίτη, Απριλίου 16, 2024

Επιλογή Γλώσσας

DJ-MegaMenu

Άγγελος Μουζακίτης - Διδασκαλία

 

Άγγελος Μουζακίτης
Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Κοινωνιολογίας
Μετακίνηση για Διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο  Nova de Lisboa, στην Πορτογαλία
6-8  Μαρτίου 2019

 

Η πρόσφατη επίσκεψή μου στο Universida de Lisboa στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής διδασκαλίας Erasmus+ μου άφησε μόνο όμορφες εντυπώσεις.  Οι υπεύθυνοι του προγράμματος στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας είχαν οργανώσει επίσημη υποδοχή παρουσία συναδέλφων και της κοσμήτορος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.

Ακολούθησε   μια μικρή ξενάγηση στους χώρους του Instituto Superior de Ciencias Sociais e Politicas που βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή στα περίχωρα της πόλης και έχει επιβλητική θέα στον κόλπο και στην γέφυρα της 25ης Απριλίου. Οι χώροι του πανεπιστημίου είναι λειτουργικοί, καθαροί και άψογα εξοπλισμένοι και συντηρημένοι. Γενικά, πρόκειται για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο που όπως μου εξήγησε και η κοσμήτορας επιθυμεί  να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη δημόσια εκπαίδευση πανευρωπαϊκά.

Στη διάρκεια της σύντομης παραμονής μου στη Λισαβόνα είχα την χαρά να δώσω διαλέξεις σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την συμμετοχή τους. Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε για μένα το ότι η καθηγήτρια κυρία Maria da Luz Ramos προετοίμασε την τάξη των μεταπτυχιακών της φοιτητών να συζητήσει μαζί μου ένα πρόσφατο δικό μου έργο.  Είναι δύσκολο να περιγράψω τις πολλαπλές ωφέλειες που προκύπτουν από την διδασκαλία σε μια άλλη χώρα, έστω και όταν η διδασκαλία αυτή περιορίζεται σε λίγες διαλέξεις: έχοντας ξεκινήσει να διδάσκω πολλά χρόνια πριν στην Αγγλία για μένα κάθε νέο περιβάλλον αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία να εντοπίσω ομοιότητες και διαφορές από το οικείο περιβάλλον του ελληνικού πανεπιστημίου. Νέες ιδέες συχνά προκύπτουν από τις διαλέξεις αυτές, ενώ μας δίδεται η ευκαιρία να δούμε υπό νέο πρίσμα καταστάσεις που θεωρούσαμε γνωστές και δεδομένες.

Τις λίγες ώρες που έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μου, κατόρθωσα να περιηγηθώ στην πόλη της Λισαβόνας, μαγεύτηκα από το χρώμα και τη ζωντάνια της, από την ιστορική αύρα που περιβάλλει τα αρχιτεκτονικά της μνημεία, από το κράμα σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής που ξεπηδά από τα καφέ και τα μπαράκια, από τα απίθανα αστικά και φυσικά τοπία.   

Καλούμενος να αποτιμήσω συνολικά την επίσκεψή μου στη Λισαβόνα, μπορώ να πω ότι ήταν από κάθε άποψη μια θαυμάσια εμπειρία που με χαρά θα επαναλάβω αν μου δοθεί η ευκαιρία.

© 2018 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Κρήτης Σύνδεση χρήστη
Υποστήριξη: MiSUoC/ΚΥΥΤΠΕ