Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024

Επιλογή Γλώσσας

DJ-MegaMenu

Αντωνακάκη Αρχόντισσα φοιτήτρια Τμήματος ΠΤΔΕ

        Η πρώτη σκέψη όταν περνάς στη σχολή που θες (ή και όχι) είναι: ελευθερία! Με όνειρο ζωής τα ταξίδια και έντονη θέληση να ανακαλύψω νέους τόπους και κουλτούρες, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το erasmus. Δεύτερο έτος και με αρκετό φόβο για το άγνωστο αποφάσισα να ενημερωθώ για τη λειτουργία του προγράμματος και τις δυνατότητες που προσφέρει. Κάτι μέσα μου, μου έλεγε ότι αυτό είναι! Έκανα λοιπόν την αίτηση, ετοίμασα τα χαρτιά μου, ελπίζοντας ότι θα με δεχτούν κάπου. Όταν έλαβα το μήνυμα με την αποδοχή μου, δεν μπορούσα να το πιστέψω! Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα! Το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και μάλιστα για ένα ολόκληρο  εξάμηνο. Σλοβακία. Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινάει.
        Σεπτέμβρης. Μαζί με τα πρώτα φύλλα του φθινοπώρου, έφτασα και εγώ στο Πρέσοβ της Σλοβακίας. Οι υπεύθυνοι του ESN (Εrasmus Σtudent Νetwork) ανέλαβαν την υποδοχή και φιλοξενία μας τις πρώτες μέρες. Η πρώτη εβδομάδα κύλησε με γνωριμίες, βόλτες, πάρτυ και εξερεύνηση της νέας μας πόλης και του πανεπιστημίου. Όλα μου φαίνονταν τόσο όμορφα και παραμυθένια. Τα κτίρια, τα μνημεία, η φύση. Ο αρχικός φόβος για τη γλώσσα, εξαφανίστηκε τις πρώτες κιόλας μέρες, όταν κατάλαβα ότι όλοι αντιμετωπίζαμε τις ίδιες δυσκολίες. Με τον καιρό μιλούσα με ευχέρεια και χωρίς δισταγμούς. Όντας σε μια χώρα όπου κανείς σχεδόν δεν μιλάει αγγλικά, αναγκάστηκα να μάθω και κάποια βασικά σλοβάκικα, ώστε να μπορώ να συνεννοούμαι, εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

        Ο καιρός, λοιπόν, πέρασε.. δυνατές φιλίες, ταξίδια, έρωτες, όμορφες στιγμές. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι όλο αυτό το παραμύθι ερχόταν σε ένα τέλος. Έτσι, αποφάσισα να κάνω παράταση της διαμονής μου για άλλο ένα εξάμηνο. Μετά από πολλές δυσκολίες, μέχρι να συγκεντρώσω τις απαραίτητες υπογραφές, τα κατάφερα! Το όνειρο δεν τελείωσε εκεί.

        Ο χρόνος αυτός ήταν από τους καλύτερους της ζωής μου. Από εκεί που δεν είχα πάει ποτέ μου στο εξωτερικό, έφτασα ξαφνικά μέσα σε έναν χρόνο να έχω επισκεφτεί 10 χώρες! Με βοήθησε να ανακαλύψω τον εαυτό μου και τα θέλω μου, να ανεξαρτητοποιηθώ! Με άλλαξε. Όντας μακριά από οικογένεια και φίλους και κάνοντας μια νέα αρχή, από το μηδέν, όπου τίποτε δεν είναι δεδομένο, ξεπερνώντας τα όρια του φόβου σου και αφήνοντας πίσω τις ανέσεις, έρχεσαι σε πραγματική επαφή με τον εαυτό σου, γίνεσαι δυνατός. Το erasmus σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις τις επιθυμίες σου πραγματικότητα και να εξερευνήσεις τον κόσμο και τις δυνατότητες σου.
        Με το τέλος του προγράμματος, είχα συνειδητοποιήσει πως θέλω να συνεχίσω τα ταξίδια και να ζήσω ξανά έξω. Μες στο ίδιο καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Τουρκία, με ένα άλλο πρόγραμμα Erasmus + (δια βίου μάθησης), το οποίο οργάνωνε ένα σεμινάριο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην Άδανα, διάρκειας μιας εβδομάδας! Το πιο σημαντικό και πολύτιμο δώρο αυτών των προγραμμάτων για εμένα, πέρα από τις ομορφιές και τα ταξίδια, είναι οι φιλίες! Μέσα στον επόμενο χρόνο, όλα μου τα ταξίδια, 6 στον αριθμό, ήταν για να επισκεφτώ τους φίλους μου. Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία (...) όλα τα μέρη τόσο όμορφα και ξεχωριστά.
        Τελευταίο έτος. Πίσω στο Ρέθυμνο. Πτυχιακή, δουλειά, πρακτικές. Μαζί με μια φίλη μου, η οποία είχε πάει επίσης Εrasmus στην Τσεχία, αποφασίσαμε να μπούμε στο ESN και να οργανώσουμε ένα πάρτυ, για να γνωρίσουμε τους φοιτητές erasmus. Έτσι, άρχισαν νέες δυνατές φιλίες, πολλά πάρτυ, εκδρομές και ξαφνικά το μέχρι τότε βαρετό Ρέθυμνο (λόγω ρουτίνας) άρχισε να φαίνεται σαν μια ιδανική μικρή φοιτητική πόλη βγαλμένη από ταινία. 

        Μάρτης. Έτοιμη να κάνω τα χαρτιά της πρακτικής μου για το εξωτερικό (μέσω του Erasmus), αποφάσισα να δηλώσω Γαλλία. Μια χώρα η οποία δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου, καθώς απαιτεί τη γνώση γαλλικών, που εγώ δεν είχα. Ποτέ μη λες ποτέ όμως! Μη αναμένοντας καμία θετική απάντηση, εκείνη ήρθε (τα καλύτερα συμβαίνουν, άλλωστε, εκεί που δεν το περιμένεις)! Ένα σχολείο έψαχνε δασκάλα από την Ελλάδα! Προσφορά διαμονής, διατροφής! Με υπόσχεση ότι θα μελετήσω τη γλώσσα και θα αποκτήσω ένα επίπεδο μέχρι να πάω, η συμφωνία έκλεισε.

Έτσι, άρχισα να μαθαίνω γαλλικά μέσω διαδικτύου μόνη μου, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σεπτέμβρη έφτασα στο σχολείο. Η πρακτική κράτησε 4 μήνες, όμορφους και δύσκολους. Στην αρχή αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες με τη γλώσσα, όμως μέσα από πολλή μελέτη και προσπάθεια, βελτιώθηκα γρήγορα, σε βαθμό που μπορούσα να έχω κανονική συζήτηση με τους γύρω μου. Μέσα σε αυτούς τους μήνες ταξίδεψα, έμαθα πολλά, απέκτησα πολύτιμη εμπειρία και αυτοπεποίθηση.

        Χριστούγεννα. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι τα φοιτητικά χρόνια τελείωσαν, συναίσθημα άκρως παράξενο. Έμεινα 3 μήνες στην Κρήτη, κάνοντας κάποια μαθήματα γαλλικών, ώστε να δώσω για το πτυχίο (β2). Στο ενδιάμεσο είχα αποφασίσει να φύγω Γαλλία για δουλειά μέχρι το καλοκαίρι.

        Έτσι, έκανα ένα άλλο πρόγραμμα που λέγεται Au pair (κάτι σαν baby-sitting). Όλο αυτό το διάστημα έκανα πολλά ταξίδια μέσα στη χώρα, ενώ έδωσα και για το δίπλωμα των γαλλικών, το οποίο και πέρασα με επιτυχία! Από Σεπτέμβρη επιστρέφω στη Γαλλία για να βρω κανονική δουλειά. 

        Αυτή ήταν η δική μου ιστορία. Μια ιστορία που θα ήταν εντελώς διαφορετική εάν δεν είχα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα που λέγεται Erasmus. Ένα πρόγραμμα που δίνει ευκαιρίες, αλλάζει ζωές, ανοίγει ορίζοντες και προσφέρει μοναδικές αναμνήσεις, εμπειρίες και γνώσεις. Ένα πρόγραμμα που φέρνει κοντά τους νέους, τις κουλτούρες, τις χώρες. Ένα πρόγραμμα που αξίζει όλα του τα συγχαρητήρια και κάνει περήφανη την ΕΕ.

Υ.Γ. 
  Εάν το σκέφτεσαι ακόμη, μη διστάζεις, τόλμησε το! Άφησε πίσω τους φόβους και κυνήγησε τα όνειρα σου. Θα με θυμηθείς!

© 2018 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Κρήτης Σύνδεση χρήστη
Υποστήριξη: MiSUoC/ΚΥΥΤΠΕ