Δευτέρα, Μαϊος 20, 2024

Επιλογή Γλώσσας

DJ-MegaMenu

BIP EUROPEAN CITIZENSHIPS, ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ LUMIERE LYON 2, ΓΑΛΛΙΑ, ΜΑΙΟΣ 2023

  

BIP all 2png ΧΜ BIP1jpg ΧΜ BIP2jpg  
  viber image 2023 07 15 21 16 08 668    
BIP all 4png BIP all 3png BIP all 5png  

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

To ταξίδι στη Λυών με το BIP European Citizenships αποτελεί για μένα την πιο σημαντική ακαδημαϊκή δραστηριότητα μέσα στα τρία χρόνια σπουδών μου. Πέρα από την ομορφιά της πόλης - με την σπουδαία αρχιτεκτονική της και τα γραφικά σοκάκια της ανάμεσα σε δύο ποταμούς – η επαφή με το σημαντικό πανεπιστήμιο Université Lumière Lyon 2 ήταν μοναδική. Οι καθηγητές και οι φοιτητές ήταν πολύ φιλόξενοι και υποστηρικτικοί. Εμβαθύναμε σε κρίσιμες ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με το θέμα της ευρωπαϊκής υπηκοότητας, οι οποίες περιείχαν πολλές διαφορετικές οπτικές από όλους τους συμμετέχοντες. Η αλληλεπίδραση με άτομα από διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης σε μια ειδυλλιακή πόλη είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη για όλους τους συμμετέχοντες. Συστήνω ανεπιφύλακτα αυτήν την εμπειρία προκειμένου οι συμφοιτητές μου να καλλιεργήσουν την πολιτισμική ενσυναίσθηση και να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες στο εξωτερικό.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ

Γενικά ήταν ενδιαφέρον πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες προοπτικές. Το εργαστήριο άφηνε ελευθερίες ως προς την σύνθεση και τη διαμόρφωση του τελικού πρότζεκτ. Οι πρωινές διαλέξεις λειτουργούσαν ως έμπνευση και καθοδήγηση για το τελικό αποτέλεσμα. Το πανεπιστήμιο της Λυών ήταν πολύ φιλόξενο. Από την άλλη πλευρά ο αριθμός των Πολωνών φοιτητών ήταν πολύ μεγαλύτερος από των Γάλλων και των Ελλήνων με αποτέλεσμα να είναι δύσκολα επιτεύξιμη μια συζήτηση με ίσους όρους. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΛΙΑΡΑΚΗΣ

Το ταξίδι μέσω του Erasmus+ για εμένα ήταν γεμάτο νέες εμπειρίες. Αρχικά, το πρόγραμμα στοοποίο συμμετείχα ήταν BIP (blended intensive program ) καθώς συνδύαζε την εξ αποστάσεως διδασκαλία με την δια ζώσης παρουσία στη Λυών και έλαβε χώρα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο του 2023. ήταν η πρώτη φορά που είχε διοργανωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα και λογικό ήταν να είχα κάποιο άγχος για το πως θα εξελισσόταν και τι οργάνωση θα είχε εφόσον ήταν κάτι πρωτόγνωρο και για τους διοργανωτές. Όμως, το τμήμα διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου μας διαχειρίστηκε άρτια την διαδικασία για το πρόγραμμα, από οικονομικής πλευράς έλαβα πλήρη στήριξη και οποιαδήποτε απορία είχα η κάποιο ζήτημα, η αρμόδια συνάδελφος για εξερχόμενους φοιτητές ήταν εκεί για να με βοηθήσει. Το πρόγραμμα είχε εστιάσει με διαλέξεις καθηγητών του πανεπιστημίου Lumiere 2 και του Πανεπιστημίου μας στην ανάλυση της έννοιας του πολίτη διαχρονικά. Οι φοιτητές κληθήκαμε οι ίδιοι να δώσουμε το στίγμα μας και να αναλύσουμε το ζήτημα του πολίτη και τις προοπτικές του στον 20ο αιώνα μέσω ομαδικών παρουσιάσεων. Επιπλέον έλαβε χώρα και ενα ‘παιχνίδι’ για όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές στο οποίο καλούμασταν να αναλάβουμε τα ηνία ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να το εκπροσωπήσουμε στα καυτά ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη όπως την Μετανάστευση , την διαχείριση της Frontex και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης . Σε έμενα είχε ανατεθεί το Ιταλικό χαρτοφυλάκιο και έπρεπε να ερευνήσω τη θέση της κυβέρνησης της Ιταλίας μέσω άρθρων και νομοθεσιών για τα παραπάνω ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία ήταν άκρως διδακτική για εμένα καθώς εξελίχθηκα, γνώρισα νέα άτομα και περιηγήθηκα σε διαφορετικά τοπία από τα δικά μας , καθώς η Γαλλία έχει έντονο Μεσαιωνικό πολιτισμό και πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΔΑΒΑΝΗ

Παρά τη σύντομη χρονική του διάρκεια, η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα BIP του Πανεπιστημίου της Λυών ήταν ανέλπιστα γεμάτη και ζωντανή. Εξαρχής με είχε προσελκύσει η βραχυπρόθεσμη φύση του, αφού μου επέτρεψε να συνδυάσω μία εμπειρία μετακίνησης χωρίς να δεσμεύσω ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Τόσο το προπαρασκευαστικό κομμάτι όσο και η περίοδος της φυσικής μας παρουσίας, μου χάρισαν την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με απόψεις, προσεγγίσεις και ακαδημαϊκές παραδόσεις πολύ διαφορετικές από εκείνες που είχα συνηθίσει να διαχειρίζομαι. Παρά τις ενίοτε εντάσεις που ήταν δεδομένο ότι θα επέφερε η συζήτηση γύρω από ένα θέμα τόσο φλέγον όσο αυτό της ευρωπαϊκής ταυτότητας, εκτίμησα την ευκαιρία να ανταλλάξω εμπειρίες με συνομηλίκους μου από άλλες χώρες και να καταλάβω καλύτερα πως αυτές επηρεάζουν τις θέσεις τους. Στο τέλος της δραστηριότητας σίγουρα αισθανόμουν πιο σίγουρη για τον εαυτό μου και τις ικανότητες μου να πλοηγηθώ σε ένα διεθνές περιβάλλον και να επικοινωνήσω τις ιδέες μου σε ένα αντίστοιχο κοινό.
 
Η ίδια η πόλη της Λυών μας επιβράβευσε και με το παραπάνω. Στις έξι μέρες που είχαμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε, παρουσιάστηκε σε εμάς ως μία πόλη ζωντανή, δραστήρια, γεμάτη θερμούς ανθρώπους όλων των ηλικιών που χάρηκαν νας μας προσεγγίσουν και να μας αγκαλιάσουν. Τόσο η ποιότητα ζωής που πρόσφερε όσο και το ίδιο το πανεπιστήμιο της θα με έκανε να την επιλέξω και να την προτείνω για κινητικότητα μεγαλύτερης διάρκειας. Συνολικά η διαμονή μου στη Λυών μου χάρισε μία καλή γεύση της πλούσιας κουλτούρας της, αλλά και με έπεισε πως οφείλω να της αφιερώσω μία ακόμη επίσκεψη. 
 
© 2018 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Κρήτης Σύνδεση χρήστη
Υποστήριξη: MiSUoC/ΚΥΥΤΠΕ