Πέμπτη, Μαϊος 09, 2024

Επιλογή Γλώσσας

DJ-MegaMenu

ΚΟΥΒΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, πρακτική άσκηση στη Σλοβενία, 16/9/20 - 20/5/20

Επέλεξα να πραγματοποιήσω πρακτική άσκηση στο Τμήμα Αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, θέλοντας να αξιοποιήσω το πρόγραμμα Erasmus+ και τις δυνατότητές του. Πριν την έναρξη της περιόδου κινητικότητας για πρακτική άσκηση και μέσω της επικοινωνίας με το πανεπιστήμιο και την υπεύθυνη καθηγήτρια, κατάλαβα πως θα ήταν μια εμπειρία συναρπαστική και τα οφέλη της πλούσια, σε επίπεδο ακαδημαϊκό και εμπειριών.
Η πρακτική ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο, με μια ανασκαφή που διήρκησε 2 βδομάδες και έπειτα συνεχίστηκε με έρευνα στο εργαστήριο, συμμετοχή σε επιλεγμένα μαθήματα και σε διάφορες δραστηριότητες, περιλαμβάνοντας συνέδρια, εκμάθηση καινούριων τεχνικών ως προς την ανάπτυξη του τομέα της Αρχαιολογίας, όπως και εκπαιδευτικά ταξίδια σε όλη την Σλοβενία.
Όσον αφορά το ίδιο το πρόγραμμα: το κλίμα στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα ήταν εξαιρετικό, με διάθεση βοήθειας και διευκόλυνσης και με σχετικό ενδιαφέρον όσων εμπλέκονταν στην πρακτική μου. Συγκεκριμένα, η ασχολία μου βασίστηκε στην έρευνα - ανάλυση ευρημάτων, σχεδιασμού των ευρημάτων και καταγραφή τους αλλά και συμμετοχή σε δημοσιεύσεις που είχαν σχέση με την πρακτική μου άσκηση.
Μέσα από αυτό το σύνολο δραστηριοτήτων, κατάφερα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου, να εκπαιδευτώ σε αντικείμενα που θα συμβάλλουν στη συνέχιση της ακαδημαϊκής μου πορείας, να αποκτήσω χρήσιμες δεξιότητες και να γνωρίσω τις ομορφιές της χώρας, καθώς πρόκειται για ένα μέρος του κόσμου με απαράμιλλη φυσική ομορφιά.
Αυτή η εμπειρία μού προσέφερε τόσο πολλά, ώστε αποφάσισα να επεκτείνω το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης Erasmus στη Λιουμπλιάνα. Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να φτάσει ως το τέλος, καθώς η κατάσταση με τον CoViD-19, με ανάγκασε να επιστρέψω στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, είχα τη δυνατότητα να ολοκληρώσω την πρακτική μου ηλεκτρονικά ακόμη και αν δεν βρισκόμουν εκεί, διευκόλυνση την οποία μού παρείχαν τόσο το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, όσο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Εν κατακλείδι, η συνολική εμπειρία που έζησα και τα οφέλη που αποκόμισα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, ώστε να προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τη συμμετοχή στα προγράμματα Erasmus. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους, να ζήσουν στο εξωτερικό και να αξιοποιήσουν την εμπειρία δεξιοτήτων για μελλοντικές σπουδές σε μια άλλη χώρα.

© 2018 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Κρήτης Σύνδεση χρήστη
Υποστήριξη: MiSUoC/ΚΥΥΤΠΕ