Κυριακή, Μαϊος 05, 2024

Επιλογή Γλώσσας

DJ-MegaMenu

ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΜΜΑΤΑΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ, ΣΠΟΥΔΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, 01/03/2022-31/05/2022

Αν πράγματι επιθυμείς να ζήσεις μια εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη σε όλη σου τη ζωή, μη διαστάσεις να υποβάλεις αίτηση για Erasmus.
Το πρόγραμμα σού προσφέρει αμέτρητα οφέλη. Θα κάνεις νέες φιλίες, θα γνωρίσεις διαφορετικούς πολιτισμούς και θα γίνεις πιο ανοιχτός στις πολιτισμικές διαφορές, θα εξερευνήσεις τα όρια σου, θα μάθεις τη γλώσσα της χώρας υποδοχής και, τέλος, θα ενισχύσεις το βιογραφικό σου.
Επιθυμούσα διακαώς να πάω Erasmus, αλλά η πανδημία ακύρωνε για καιρό τα σχέδιά μου. Εν τέλει, τα κατάφερα το εαρινό εξάμηνο του 2022. Έγινα δεκτός στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Μεγάλη Βρετανία. Πραγματικά ένα υπέροχο πανεπιστήμιο όπου το campus βρίσκεται μέσα στη φύση. Σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις πεζοπορία, ποδηλασία, να λάβεις μέρος σε πάρα πολλές αθλητικές διοργανώσεις και ομάδες. Δεν έχει σημασία αν είσαι αρχάριος, το μόνο που μετράει είναι να έχεις την πρόθεση να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα και να ζήσεις νέες εμπειρίες. Αν δεν αρέσουν σε κάποιον τα αθλήματα μπορεί να συμμετάσχει σε ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια, σε καλλιτεχνικές ομάδες ή απλώς να απολαμβάνει τους περιπάτους στη φύση. Το προσωπικό του πανεπιστημίου και οι συμφοιτητές μου ήταν πολύ ευγενικοί και πρόθυμοι να με βοηθήσουν να προσαρμοστώ στο νέο περιβάλλον.
Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω πως, ιδιαίτερα μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να διαμείνει κάποιος στη χώρα έχουν αυξηθεί δραματικά. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος ζωής, το οποίο ήταν ήδη αρκετά υψηλό.
Ως υποψήφιος διδάκτωρ είχα και αρκετές ακαδημαϊκές υποχρεώσεις. Πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την άφιξή μου, συναντήθηκα με την επόπτριά μου και ορίσαμε ότι έπρεπε να ολοκληρώσω ένα κεφάλαιο της διατριβής μου κατά τη διάρκεια της παραμονής μου Ρέντινγκ. Κάθε δύο εβδομάδες κάναμε μια συνάντηση, όπου εγώ παρουσίαζα την πρόοδο που είχα κάνει και έπαιρνα ανατροφοδότηση από εκείνη. Εξαιρετικά χρήσιμη για έρευνά μου ήταν η πλούσια βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ όσο και οι βιβλιοθήκες της Οξφόρδης. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το τμήμα κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, διοργάνωνε κάθε εβδομάδα διαλέξεις και ομιλίες από επιφανείς επιστήμονες.
Συμπερασματικά, λοιπόν, πρόκειται για μία σπουδαία εμπειρία με πολλά οφέλη. Πιστεύω ότι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα Erasmus δίνει τη δυνατότητα σε έναν φοιτητή να βελτιωθεί τόσο σαν επιστήμονας όσο και σαν άνθρωπος.

 

© 2018 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Κρήτης Σύνδεση χρήστη
Υποστήριξη: MiSUoC/ΚΥΥΤΠΕ